NIEUW BOEK

Mijn kanker is een krokodil

 Hoe ik leerde leven door mijn naderende dood

Over MIJN BOEK

‘We kunnen u niet meer beter maken.’

Mevrouw Boom, ik heb slecht nieuws.’ Dokter De Vos die ons zojuist met een ernstig gezicht uitnodigde te komen zitten op de stoelen voor zijn bureau, pauzeert even. Ik knijp zo hard in de hand van Anne dat ik niet precies voel welke vingers van haar en welke van mij zijn.

Ik heb me tweeënhalf jaar proberen voor te bereiden op dit gesprek, maar deze secondenlange stilte is ondragelijk. Mijn hart bonst. De Vos haalt diep adem en steekt van wal. (…)

‘We kunnen u niet meer beter maken.’

Hoe blijf je overeind als je op achtendertigjarige leeftijd te horen krijgt dat je door uitgezaaide kanker niet lang meer te leven hebt en hoe reageert de omgeving – je familie, vrienden en artsen?

Als de dood je op de hielen zit, kan je maar beter vrienden worden met het leven, met de dood en met je naderende afscheid. Claudia van Deudekom beschrijft het in deze non-fictieve roman, ook wel faction (samentrekking van ‘fact’ en ‘fiction’) genoemd.

Net als haar hoofdpersoon Maria komt ze als een van de eersten in aanmerking voor een levensverlengende behandeling. En leven zal ze, want twee maanden na haar doodvonnis raakt haar vrouw met hulp van hun beste vriend als zaaddonor, zwanger van een tweeling. Ze belooft zichzelf dat ze alleen nog maar hoeft te sterven als moeder en zichzelf. Maar wie is ze eigenlijk en hoe zullen haar ziekte en het moederschap haar veranderen?

‘Mijn kanker is een krokodil’, is een kwetsbaar en confronterend verslag van een vrouw die op zoek gaat naar zichzelf, in het reine komt met de dood en uiteindelijk durft te leven als zichzelf.

Hoewel ‘Mijn kanker is een krokodil’ de rauwe gevolgen van een leven met kanker beschrijft, is het vooral een aanmoediging om het leven in al zijn facetten te omarmen en te durven luisteren naar de wijsheid van je hart.

TV · KRANT · PODCAST

Claudia in de Media

Claudia verscheen in televisieprogramma’s, waaronder Humberto (RTL4) en Kijken in de Ziel (NTR/HUMAN), en werd geïnterviewd door 1Vandaag. Haar verhaal werd gepubliceerd in de Volkskrant en het Parool. Ze was te gast in de podcast ‘Niet doodgaan’ van Carend en verscheen in het magazine Antoon.

Online werd haar verhaal gedeeld door Carend in ‘De hartewens van Claudia van Deudekom’.

Interview met Claudia in De Telegraaf

Lees het hartverwarmende verhaal van Claudia in De Telegraaf: “Claudia (51) was ongeneeslijk ziek, maar werd beter: ‘Ik probeerde ’t zoveel mogelijk te rekken, omdat ik twee maanden na mijn doodvonnis te horen kreeg dat mijn vrouw zwanger was van een tweeling.'”

Podcast ‘Niet doodgaan’

I In deze podcast praat Carend met Claudia van Deudekom, die over haar ervaringen het boek ‘Mijn kanker is een krokodil’ schreef (verschijnt in april). Beluister hieronder de podcast, of via spotify of uw favoriete podcastkanaal.

Humberto: hoe pak je je leven weer op

Hoe pak je je leven weer op na zo’n ingrijpende ervaring? Deze vraag wordt besproken in het programma Humberto (RTL4) en staat centraal in Coen Verbraak’s nieuwe boek ‘Nooit meer dezelfde’.

Kijken in de ziel: Op de drempel

In ‘Kijken in de Ziel’ spreekt Coen Verbraak met mensen die van hun arts hebben gehoord dat ze nog maar korte tijd te leven hebben, waaronder Claudia. Dit doet hij in een speciaal tweeluik van de NTR-serie getiteld Op de Drempel.

Bekijk deel 1 en deel 2 van de uitzending.

1Vandaag: over immunotherapie

In de uitzending van 1Vandaag wordt het belang van immunotherapie benadrukt, waarbij Claudia haar verhaal deelt. “De artsen vertelden me dat ze niets meer voor me konden doen, dat de kanker terminaal was,” herinnert Claudia zich. “Maar juist toen werden de allereerste immuuntherapieën getest, en mocht ik meedoen aan verschillende trials. Het heeft mijn leven gered.”

Lezers over “Mijn kanker is een krokodil”

Dit boek geeft een inkijkje in hoe het is om te leven met de diagnose kanker; de onzekerheid; de behandeling, hoe verhoud je je tot andere mensen (die gezond zijn)? Zonder dat het op enig moment zware kost wordt. En dat op een nuchtere een eerlijke manier. Een ander beeld dan wat je bijvoorbeeld tegen komt in films. Er komt aan bod wat de hoofdpersoon heeft moeten doorstaan in haar ziekte proces met reuma en kanker. Ze geeft op een prachtige manier de eenzaamheid, de dagelijkse uitdagingen en de moed die elke dag nodig is weer. Om weer een volgende therapie te ondergaan; zich te moeten overgeven aan weer een volgende behandelaar. En wat ik ontzettend knap vind is dat ze dit weet om te zetten in steun voor andere mensen, mede door dit boek te schrijven. Echt een aanrader, zeker ook voor de zorgprofessional!

Wat gebeurt er met je als je langer leeft dat verwacht? Wat heb je nodig, wat juist niet. Dit boek is dusdanig goed geschreven dat je je bijna onderdeel voelt van de familie. Je mag heel dichtbij komen. Puur, verrassend, indrukwekkend, grappig en ontroerend. Waardevol voor zorgprofessionals, lotgenoten en hun naasten. Een echte aanrader!

Dit boek zoemt nog na in mijn hoofd en hart. Ik gun iedereen Claudia haar boek Mijn kanker is een krokodil opdat we durven te delen wat we echt denken, voelen en nodig hebben. Om in dit leven ons omarmd te weten, indien we kanker op ons levenspad ontmoeten, wens ik een ieder de veerkracht toe die Claudia ons laat zien.

Net ademloos je boek uit gelezen. Wat mooi verwoord. Ik ben er stil van en het zet me tot nadenken. Een aanrader voor iedereen, ook als je niet direct met ziekte of de dood te maken hebt. Je snijdt ook onderwerpen aan waar iedereen in zijn leven mee te maken krijgt (zoals tegenslag, vriendschap, liefde, eenzaamheid, zingeving, wanhoop en moed). Dus dank je wel.

Het boek in een ruk uitgelezen. Ondanks het zware onderwerp leest het makkelijk weg. Na het lezen blijft het behoorlijk gonzen in mijn hoofd. Een paar woorden: Indrukwekkend, aangrijpend, humor, lef, soms herkenbaar. Ik ben dankbaar dat ik een kijkje in je ziel mocht nemen.

Dit boek, dit verhaal, heeft mij diep geraakt, als mens en als zorgprofesional (palliatief arts). Zo open, rauw en eerlijk beschreven hoe kanker en het gehijg van de dood je leven kan veranderen. Dit boek is een steun, vol pareltjes, voor mensen met kanker en geeft handvatten voor zorgprofessionals in de palliatieve zorg.

Wat een prachtig, eerlijk boek. Niet alleen aan te raden voor mensen in die in dezelfde situatie zitten, (als patiënt of als familie, partner, etc). Maar iedereen kan hier wat van leren. Ondanks het zware onderwerp leest het makkelijk weg. Erg indrukwekkend.

Een indrukwekkend en hartverscheurend boek, waarin ondanks alles altijd veerkracht en levenslust voelbaar zijn.

Coen Verbraak – televisiemaker en journalist

Dit boek verdient een groot podium.

Sander de Hosson – longarts

BOEK BESTELLEN

Mijn kanker is een krokodil:
Hoe ik leerde leven door mijn naderende dood

Scroll naar boven